Starchild at mirror

Oljemålningen ”Starchild at mirror” – en hyllning till Paul Stanley (Kiss) och Norman Rockwell

Nu finns Starchild at mirror som kvalitéprint att beställa på Black & Design. Den finns i ett flertal storlekar och utföranden – klistrar in två länkar här så ni kan välja vad som passar er bäst.

Det exklusiva paketet: https://blackanddesign.com/produkt/starchild-at-mirror-premium-selection/

Kvalitéprint utan designad ram: https://blackanddesign.com/produkt/starchild-at-mirror/

Starchild at mirror – en hyllning till Paul Stanley och Norman Rockwell

För mig så har tanken om att konkretisera idén om målningen ”Starchild at mirror” inneburit att gå den där extra milen. Redan under min tid på gymnasiet påbörjade jag en hyllningsmålning till Kiss (Paul Stanley), men min konstnärliga utveckling inte minst, hann före färdigställandet av det projektet. Det blev med andra ord inte så bra idé att färdigställa den målningen. Sedan dess har jag till och från funderat, enda fram tills att jag läste Paul Stanleys självbiografi ”Face the music”. Närmare bestämt när jag läste raden ”I wish my life was like a painting of Norman Rockwell”. Där och då såddes fröet om att skapa Starchild at mirror. En fusion av Stanley, Rockwell och Jensen!

Jag blev positivt överraskad att Paul nämnde Rockwells målningar. Eftersom jag ser Norman Rockwell som en ikon både som konstnär/illustratör och berättare, så var det extra kul att Paul också kände något extra för Rockwells målningar. Även om Paul sannolikt inte syftade på målningar i stil med ”Girl at mirror”, som jag utgick från i mina tankar när jag skulle skapa min hyllningsmålning, så var det förmodligen målningar om ”ett glatt okomplicerat perfekt liv”.

Inspiration

Kiss blev för mig en inspiration både musikaliskt och som koncept i väldigt ung ålder, och Norman Rockwell blev likaså en konstnärlig inspiration. Faktiskt långt innan jag visste namnet på konstnären till de fantastiska målningar jag beundrade. Dessutom kan jag än idag se många av hans målningar med samma beundran. En av favoriterna har varit Girl at mirror vars original jag också sett på Norman Rockwell Museum i Stockbridge Massachussets. Om ni kollar upp den målningen så kan ni se kopplingarna till det jag skapat.

Inför målandet

Mina första tankar om min målning ”Starchild at mirror” var förstås detaljerna om innehållet till motivet och vilket sätt jag skulle måla på. Det första jag tänkte var att måla väldigt likt Rockwells sätt, men ändrade mig snabbt av flera skäl. Ena skälet till att inte måla som Rockwell, är ju för att jag som konstnär inte målar som honom generellt, och för att mitt sätt är starkt nog för att kunna stå för sig själv. Minns också att Paul vid något tillfälle nämnde den ”ultimata komplimangen” då musiker som inte alls spelar i stil med Kiss men som ändå inspirerats mycket av dem.
.

”Walking the extra mile”

Ibland kräver vissa utmaningar en extra växel för att kunna klämma ur det bästa av ens förmåga. Starchild at mirror är en av dessa tillfällen, vilket också inkluderar ramen till verket. Den här typen av måleri-utmaningar passar mig bra, men jobbar också på att släppa lite på det minutiösa. Tyckte dock det passade bra med alla detaljer jag ville återge i detta motiv.

När det kommer till innehållet i min målning med utgångspunkt från Rockwells ”Girl at mirror”, så har jag förnyat innehållet för att rimma bättre med ”Starchild”. Och samtidigt mig och min personliga relation till Kiss inte minst. Till skillnad från tjejens lilla pall i Girl at mirror, så har jag valt en gammal kista till grabben. På den kistan har han ristat in sina (mina) Kisslåtar som är absolut bäst (många fler hade jag lätt kunnat lägga till, men filtrerade hårdare för att undvika extra ”kladd”). Listan av de låtarna hittar ni längre ner på sidan.

Istället för ett ”Hollywood-magasin” så har ”Starchild” ett ”kiss-magasin” och här valde jag några passande bilder från den tidiga eran. Några av bilderna är fotade av Barry Levine, som jag tycker knäppt de bästa bilderna på Kiss. Precis som de karvade låtarna på kistan, så valde jag ut de album jag tycker innehåller flertalet av Kiss godbitar. Dessa är Creatures of the night, Kiss Alive 2, Destroyer, Love gun och ”Kiss”. Istället för att luta spegeln mot en stol så valde jag Marshall-förstärkare. Till sist har jag bytt ut en ”docka” som finns med i Rockwells målning mot den fläskiga boken Kisstory. Som en parentes kan nämnas grabbens på tok stora T-shirt med ”Kiss alive 2-motiv” (han har ju snott den av ett äldre syskon förstås).

Inramningen

När det kommer till frågan om ram eller inte så tillhör jag dem som tycker ”självklart” till en ram.  Det gör att målningen blir ett komplett konstverk. Jag skapade ramen själv för att matcha målningen så bra som möjligt. Större delen av ramprojektet har inneburit ett systematisk kontrollerat sätt att krossa och skära spegelbitar. Dessa krossade bitar och skärvor har sedan superlimmats med precision som ett pussel. Ni ser detaljerna i den innersta delen av ramen, inkantlisten närmast målningen.

Spegelkrossen har dels en uppenbar koppling till motivet i målningen men också en mer långsökt koppling till en av Pauls gitarrer. Jag tänker i detta fall  på Ibanez PS 10 med ”Broken mirror”. Spegelbitarna har jag givit en ny finish med matchande textur och färgning mot övriga ram och målning, som sedan klarlackats två gånger. Inkantlisten har också fått en svartpigmenterad cementfog, dels för att skydda mot vassa skärvor och för att ge en mer harmonisk övergång från ramen till målningen. I övrigt har själva ramen grundats i ett tiotal olika lager och därpå ex antal lager färgning/patina. Givetvis med stor hänsyn till matchning av målningens färger, vilket jag känner mig nöjd med.

Jag & Kiss

Min relation till Kiss som band påbörjades omkring albumet Creatures Of The Night dvs 1982 – då var jag 6 år gammal. Det är alltså 38 år sedan från dagens datum då jag skriver detta. Jag hade bekantat mig med några grabbar i yngre tonåren som introducerade mig till Kiss, och vid några tillfällen var jag hem till dem. Båda hade tapetserat varje millimeter av sina rum, inklusive taket med Kiss-posters. När jag gick in i dessa rum och fick se Kiss teatraliska foton – framförallt de som fotats av Barry Levine så blev jag fullständigt hypnotiserad! Färgsprakande foton på medlemmarna i sina respektive kostymer och sminkning. Gene Simmons som en eldsprutande ”Dragon”, Paul Stanley som ”Starchild”, Ace Frehley som ”Spaceman” och Peter Criss som ”Catman”.

Nostalgi

Som för många Kiss-fans så handlar bandet mycket om en upplevelse av nostalgi. Ända sedan ”reunion” 1996 då Peter Criss och Ace Frehley fick komma tillbaks så har bandet byggt sina turnéer kring just nostalgin. 1996 var också första gången jag fick chansen att se dem live. Nu har jag sett dem många gånger sedan dess och oavsett deras förmåga till prestation nu för tiden så kommer min känsla av nostalgi leva kvar.

För mig så är Kiss en musikalisk skön attityd i konstnärlig teatralisk form, vilket kanske begripligt i mitt fall lockat mig mer än bara musikaliskt. Även om det finns oerhört mycket bra musik i alla möjliga genrer som också fångat mig, så har Kiss behållt en given plats. Den av alla medlemmar ur bandet jag sympatiserar med allra mest är Paul, vilket ni kanske redan gissat. Bland Kiss-fans ser det väldigt uppdelat ut om vem de anser vara ”favorit”. Inte så konstigt då vi alla synkar lite olika tur nog.

Min första kassett, LP, och CD

Inte nog med att det visuella intrycket av bandet var helmaxat, så blev det inte lättare när jag också fick höra musiken. Det var den coolaste musiken jag aldrig förr hört. Jag kunde knappt gilla någonting annat än Kiss i många år, för det kändes kort och gott inte lika bra, rätt eller träffande. Min första kassett var Kiss – Best of solo albums, och min första LP var Kiss – Destroyer. Första CD:n var Kiss Alive 2 (Jag hade naturligtvis allt på LP redan). Under 80-talet kom det många nya band som också var bra, men Kiss fick hänga med, och så har det varit sedan dess, mer eller mindre.

Jag & Norman Rockwell

Eftersom min målning ”Starchild at mirror” också är en hyllning till Norman Rockwell, så vill jag skriva några ord om denna konstnärliga ikon. Jag upptäckte Rockwell långt senare än Kiss, utan att veta namnet på konstnären till de målningar jag sett och fascinerats av. Typiska motiv av Rockwell är scenarion och insikter om livet som kan vara väldigt berättande och träffande, med färgstarka karaktärer och innehåll. Förutom sin förmåga att kunna berätta historier i sina målningar så var han också oerhört kompetent som konstnär/illustratör. Detta framgår främst av hans verk mellan 1940-60 talet. Hans förmåga att fånga karaktärer och förstärka dem för att sedan målerimässigt också briljera. När han själv fick frågan om vem som är skickligaste konstnären någonsin, så nämner han Rembrandt. Han kanske tänkte som mig där att det i så fall handlar om några få av hans självporträtt.

Rockwells stora kostym att växa i

Som med det mesta av det som kräver någon form av ansträngning för att utveckla kompetens, så leder det oftast till att man sannolikt kan ”genomskåda” eller se brister i vad andra ”likasinnade” skapat. Mycket av den konst jag förr beundrat har jag vuxit ur, men Mr Rockwell håller för en stadig beundran. Det ska också tilläggas att jag besökt Norman Rockwell Museum i Stockbridge Massachusetts för att se originalen. Print i böcker av de målningar jag sett originalen på är bleka kopior, vilket gång på gång talar för att se målningarna live.

 

Girl at mirror

En av mina favoritmålningar med Rockwell är ”Girl at mirror” (skapad 1954), som jag också såg originalet på i Massachusetts. De målade detaljerna på originalet är fantastiskt bra. Detaljerna att skåda på originalet framgår inte i någon reproducerad form. Exempelvis kan man på nära håll se många olika färger, som på håll betraktat återger flickans hudton på ryggen. Motivet visar en ung flicka som ställt fram en spegel mot en stol för att spegla sig när hon gör sig fin. Man kan se hennes hår och smink-detaljer på golvet och hur hon sedan tittar sig i spegeln uttrycksfullt, som att ”är jag fin nog”. Hon har ett magasin av vackra hollywoodstjärnor i sitt knä som visar varför hon var så angelägen om att spegla sig som hon gjorde.

Kiss 33 topplåtar, som karvats in på målningen till "Starchlld at mirror"

De inkarvade låtarna på kistan i målningen…

Innan jag bestämde vilka låtar jag skulle välja så gick jag igenom alla album. Lyssnade särskilt på de låtar jag först tänkte lägga till på kistan. Det hade varit lätt att lägga till många fler, men då skulle urvalet bli mindre av betydelse. En av de klassiska låtarna, God of thunder tog jag inte med, vilket nog chockar många. Visst är den  mäktig och bra, men så kommer jag till det där dryga solot… La dock till några låtar från Pauls soloalbum eftersom denna hyllning mest är till honom. Min ytterst personliga filtrering resulterade i följande val av låtar:

Deuce  •  Strutter  •  100,000 years  •  Wathin’ You  •  C’mon And Love Me 
Anything For My Baby  •  Detroit Rock City  •  I want you  •  Take me – live, You wanted the best…
Hard Luck Woman  •  Love Gun  •  I stole your love  •  I was made for loving you  •  2000 Man
Creatures Of The Night • Keep Me Comin’  •  Danger  •  I Still love you  •  I’m a legend tonight  •  Partners in crime
Lick it up  •  A million to one  •  I’ve had enough  •  Heavens On Fire  •  Thrills in the night  •  Who Wants To Be Lonely 
 Reason to live  •  Forever  •  Every Time I Look At You  •  Master & Slave  •  I will be there  •  Live to win  •  where angels dare

Följ mig på Sociala Medier

Följ mig på Instagram eller Facebook. Klicka på ikonerna för att komma till sidorna

länk till Garips artistsida på facebook-sida

länk till Garips artistsida på instagram-sida

Leder dig till mitt Instagram-konto som fokuserar på min digitala konst och fotografering

länk till Garips artistsida på instagram-sida

Leder dig till mitt Instagram-konto om mitt måleri, med mest fokus på oljemåleriet

Garip

Konst & Passion, Måleri & Fotografering – det summerar mest vad Garip Jensen handlar om. Via denna sida kan ni läsa lite mer om måleri- och fotokonsten, samt när jag skapar en målning på ca 500 kvm. Ni kan också läsa om mina 13 år i karate-landslaget, med videoklipp från  karatetävlingar världen över. En lista med ett urval meriter finns också att skåda.

Se mer av oljemåleriet