The Big Picture

Strax under handen, till höger på målningen så kan ni se en gul liten fläck – det ni ser är mitt gula linne som jag har på mig. Jag står alltså i tavlan och tittar upp mot helikoptern som man knäppte detta foto från.

500 kvm målning vid Västerås flygplats

Namnet på målningen ”The Big Picture” blev ganska givet med tanke på den nästan 500 kvm stora målningen som jag skapade, i närheten av Västerås flygplats. När flygen landade så kunde resenärerna se konstverket i sin helhet. Nere på marken var intrycket tämligen abstrakt. Med det sagt, så var det en utmaning att anta projektet.

Sommaren 2006

Innan jag påbörjade målningen så skapade jag skissen vars grundidé kom från initiativtagarna till projektet (de finns inte kvar idag), var en av vännerna Tony Berglund ingick. Vi skrev ut min skiss-referens på 50×70 cm, som jag hade med mig hela vägen in i mål. Till min hjälp hade jag också en saxlift som tog mig upp ca 13 meter, så att jag någon gång var dag kunde åka upp för att få en bättre överblick på målningen.

The Big Picture påbörjades sommaren 2006 som jag minns var väldigt varm. Tolv timmar per dag jobbade jag, eller så länge solen lyste upp på målningen, och svettades konstant. Jag stod framåtlutad med överkroppen parallellt mot backen hela dagarna i princip. Med andra ord ganska mycket belastning på rygg och tår. De första dagarna så undrade jag varför jag hade fått så ont i tårna (det hade lika gärna kunnat vara från karate-sparringen), men sen förstod jag varför.

Jag hann inte färdigställa The Big Picture 2006, så när hösten och en hel del regn kom, så var jag tvungen att avbryta.

The Big Picture – färdigställd i maj 2007

Så fort jag kunde ta upp kampen om målningen igen, dvs när vädret tillät, så var jag igång. Att jobba i sådan stor skala med otroliga mängder färg, gjorde att jag bokstavligen åkte skridskor i färgen som jag målade bitvis med roller. Färgen jag använde var en oljebaserad lackfärg. Jag utgick från gul, röd, blå, vit och svart när jag skulle blanda färgerna och spädde ut med förtunningsmedel. Det var ett makalöst paltande med färg, bitvis hysteriskt kul och bitvis ganska drygt att hålla på med. Summa summarum en kul utmaning jag är glad att jag antog. Idag vet jag att jag hade kunnat göra den dubbelt så stor, dubbelt så bra  😉

Mängden färg och förtunningsmedel

  • Totalmängd färg och förtunningsmedel: 708 liter, var av färgen bestod av 352.4 liter. 
  • Grundmålningen bestod av en vit betongfärg, för att isolera kommande lager av färg från betongplattan som målningen skapades på. Till det användes 96 liter.
  • Verktyg som användes var olika storlekar av rollers, penslar och sprutpistoler (till en rejäl kompressor)

Filmklippet av ”The Big Picture”

Nedan visas  foton från skapandet av ”the big picture” . Några av ”närbilderna” på  färgen visar ”kratrar” som uppstått i färgen efter regn som uppstått innan färgen torkat. Magiskt!  Som ni kan se så jobbade jag oerhört abstrakt på nära håll, fast intrycket på håll var mer mot den ”fotografiska looken”.

Några länkar från menyn:

Målningar

Oljemåleri är den nisch inom målerikonsten som fångat min fullständiga närvaro sedan många år tillbaka. Det mesta är förstås kul men oljemåleriet känns fortfarande obegränsat. Min utvecklade konststil har formats genom disciplin och passion och lär så fortsätta tills mina dagar är räknade – min nästa målning är lika kul att påbörja varje gång! När jag fotat någon av mina målningar så kommer de hamna här

Foto & Digital Konst

Här har jag samlat en mix av fotografier som redigerats väldigt lite, samt de ambitiöst redigerade foton som kanske mer ska ses som ”digital konst”.

Garip

Konst & Passion, Måleri & Fotografering – det summerar mest vad Garip Jensen handlar om. Via denna sida kan ni läsa lite mer om måleri- och fotokonsten, samt när jag skapar en målning på ca 500 kvm. Ni kan också läsa om mina 13 år i karate-landslaget, med videoklipp från  karatetävlingar världen över. En lista med ett urval meriter finns också att skåda.

Bonusgalleri – Island

Island är en naturfotografs oändliga universum av fantastisk natur. Berg och häftiga dalar. vattenfall efter vattenfall i storslagna landskap med otrolig grönska. Jag bestämde mig för att göra en fotoresa. Se urvalet foton från platser som Glymur, Thorsmörk, Gullfoss, Skogafoss och Seljalandsfoss.

Bonusgalleri – Norrland

Jag har varit på väldigt många platser i världen, så långt bort man kan komma från Sverige, just för att uppleva sevärdheter och fånga intryck. Det var dags att upptäcka mer av Sverige, framförallt norrut. Eftersom jag knappt varit norr om Sundsvall, så bestämde jag mig för en fotoresa med ”kärleken”. Vi sicksackade från Söderhamn till Gäddede, via Fulufjället och Njupeskär i norra dalarna. Slutdestinationen Gäddede, nära gränsen mot Norge, blev också nära på en överdos av fantastisk natur! Gömda platser som Brakkåfallet tappade vi hakan över – ”är det här verkligen Sverige”!? Det var så bra att vi åkte dit ännu en gång. Fantastiska vattenfall, bäckar och storslagen natur blev några sevärdheter samlade, och vi några minnen rikare.

Bonusgalleri – ”Fota insekter”

Varje sommar så tar jag tillfällen för att fota insekter. Det här är lite av en sport och om man vill göra det med ett fantastiskt resultat så kräver det en hel del engagemang. I mitt fall så har jag roat mig ganska lättsamt med detta, men helt klart skulle det vara kul att fota ”närmare” än med macro i skala 1:1. På riktigt nära håll har vi många ”monster” omkring oss men också en hel del färgstarka karaktärer.