My Lady Godiva

My Lady Godiva - oljemålning av Garip Jensen

Idén till My Lady Godiva kom till för många år sedan, långt efter att jag sett John Colliers målning av Godiva, som red naken genom Coventry i England. Min version av Colliers målning är en helt annan både storymässigt och visuellt.

Lady Godivas häst – Herkules

Sommaren 2007 när jag skapade den 500 kvm stora målningen ”The Big Picture” vid Västerås flygplats, så var jag också angelägen om att hitta två modeller för min nästa oljemålning ”My lady Godiva”. Först ville jag hitta en väldigt stor häst.  Så medan jag stod där bokstavligen i den stora målningen vid flygplatsen, så frågade jag Maria, en tidigare klasskompis som var på besök om hon kände till någon med en stor häst. Det gjorde hon, så vi begav oss till ett stall för att se på den tilltänkte modellen. När vi kom fram så träffade vi på en glad Anna-Karin, ägare av en oerhört ståtlig Herkules som shire-hästen hette. Med en mankhöjd på 190 cm, ”tolvor” till hovar och en vikt på ca 1 ton, så var det dåvarande Sveriges näst största häst! (finns bara kvar som minnen numer tyvärr).

Efter en stunds bekantande övertalades jag om en kort ridtur på Herkules och jag kände mig inte som Zorro på hästryggen direkt. Ändå nöjd och lätt berusad efter några minuter på hästryggen. Anna-Karin gick med på att jag skulle fota Herkules med en modell och jag hade Malin Lindström i åtanke som också gick med på det tänkta scenariot. Efter att vi lyckats få till ett datum för en fotosession 2007, så begav vi oss till en liten skog i Igelsta i Västerås.

Improviserad målning – den mest komplicerade hittills

Äntligen var jag i startgropen till att påbörja min tänkta målning, som denna gång fick bli 175 x 134 cm. En vanlig process jag haft när jag skapar en målning är att jag färdigställer dem tills jag är nära mål, dvs fram till den punkt då jag knappt har något mer att tillföra i den form målningen utformats till. Därefter låter jag målningen få mogna en tid, för att se den åter med ”nya ögon”. Med vissa målningar händer det att jag fastnar i ett missnöje då flera parametrar väger över till det otillfredsställda. Så var det med My Lady Godiva även fast jag målade om och om igen. Slutligen har jag målat om tavlan ca 10 gånger genom åren! De få spår av målningen som inte målats om nämnvärt mycket är de spår jag sett potentialen i.

En av de mer svåra utmaningarna i denna målning har varit att jag utan referenser målat vad den ska innehålla, vilket gjort att jag skiftat karaktär på målningen många gånger. Inte bara innehållsmässigt utan även i teknik och finish. Att improvisera en målning i denna storlek tar mycket tid, särskilt mycket då man också experimenterar!

Tretton år senare

Så som målningen ser ut nu kommer den fortsätta se ut och jag tycker att jag vann kampen om huruvida jag skulle kunna lyfta innehållet till nästa nivå eller inte. Om jag inte hade bestämt mig för att ta striden så hade denna målning aldrig fått vara med i någon kommande utställning, men nu finns det hopp. Flertalet målningar från denna tid och även de som skapats många år senare har jag valt att inte måla om av olika anledningar. Hellre realiserar jag nya motiv från grunden, än att jag försöker reparera/rädda de gamla. Inte minst för att utvecklingen går framåt på flera plan. Jag har trots det ett flertal vilande målningar som jag ser potential i, och dessa får ni säkert se i en framtid 🙂

Fler exempel på oljemålningar

Sociala Medier

Följ mig på Instagram eller Facebook. Klicka på ikonerna för att komma till sidorna

länk till Garips artistsida på facebook-sida

länk till Garips artistsida på instagram-sida

Leder dig till mitt Instagram-konto som fokuserar på min digitala konst och fotografering

länk till Garips artistsida på instagram-sida

Leder dig till mitt Instagram-konto om mitt måleri, med mest fokus på oljemåleriet

Jag återkopplar gärna till dig vid uppdatering av denna sida. Anmäl dig här  ——–>

Några länkar från menyn:

Målningar

Oljemåleri är den nisch inom målerikonsten som fångat min fullständiga närvaro sedan många år tillbaka. Det mesta är förstås kul men oljemåleriet känns fortfarande obegränsat. Min utvecklade konststil har formats genom disciplin och passion och lär så fortsätta tills mina dagar är räknade – min nästa målning är lika kul att påbörja varje gång! När jag fotat någon av mina målningar så kommer de hamna här

Foto & Digital Konst

Här har jag samlat en mix av fotografier som redigerats väldigt lite, samt de ambitiöst redigerade foton som kanske mer ska ses som ”digital konst”.

Garip

Konst & Passion, Måleri & Fotografering – det summerar mest vad Garip Jensen handlar om. Via denna sida kan ni läsa lite mer om måleri- och fotokonsten, samt när jag skapar en målning på ca 500 kvm. Ni kan också läsa om mina 13 år i karate-landslaget, med videoklipp från  karatetävlingar världen över. En lista med ett urval meriter finns också att skåda.

Bonusgalleri – Island

Island är en naturfotografs oändliga universum av fantastisk natur. Berg och häftiga dalar. vattenfall efter vattenfall i storslagna landskap med otrolig grönska. Jag bestämde mig för att göra en fotoresa. Se urvalet foton från platser som Glymur, Thorsmörk, Gullfoss, Skogafoss och Seljalandsfoss.

Bonusgalleri – Norrland

Jag har varit på väldigt många platser i världen, så långt bort man kan komma från Sverige, just för att uppleva sevärdheter och fånga intryck. Det var dags att upptäcka mer av Sverige, framförallt norrut. Eftersom jag knappt varit norr om Sundsvall, så bestämde jag mig för en fotoresa med ”kärleken”. Vi sicksackade från Söderhamn till Gäddede, via Fulufjället och Njupeskär i norra dalarna. Slutdestinationen Gäddede, nära gränsen mot Norge, blev också nära på en överdos av fantastisk natur! Gömda platser som Brakkåfallet tappade vi hakan över – ”är det här verkligen Sverige”!? Det var så bra att vi åkte dit ännu en gång. Fantastiska vattenfall, bäckar och storslagen natur blev några sevärdheter samlade, och vi några minnen rikare.

Bonusgalleri – ”Backyard Bugs”

Varje sommar så tar jag tillfällen för att fota insekter. Det här är lite av en sport och om man vill göra det med ett fantastiskt resultat så kräver det en hel del engagemang. I mitt fall så har jag roat mig ganska lättsamt med detta, men helt klart skulle det vara kul att fota ”närmare” än med macro i skala 1:1. På riktigt nära håll har vi många ”monster” omkring oss men också en hel del färgstarka karaktärer.