Skippa storyn direkt till galleriet
Första gången jag gjorde en resa till Island, så blev jag ganska överraskad om hur dess natur och klimat m.m. egentligen var. Jag fick bo hos Edda, en vän jag lärde känna under min tid i karate-landslaget, då hon under några år bosatte sig i Sverige. Hon visade mig runt en hel del, vilket också lett mig till denna fotoresa.
Packar för Fotoresan
Många år efter första besöket till Island, så bestämde jag mig för att göra ett till besök. Den här gången skulle jag ta med mig hela fotoutrustningen exklusive studio förstås. Jag packade ner 3 zoom-objektiv var av ett ”70-200 tele” (väger ca 1,2 kg). Samt 2 fasta objektiv – ett 14mm vidvinkel och ett 170mm Macro. 2 kamerahus (Canon, fullformat) hade jag med mig för att slippa skifta objektiv ”stup i ett”. Packade också ner trådlös hårddisk på 2 TB, för att inte begränsas av de minneskort jag hade med mig. Ett foto i full storlek tar upp mellan 50-70 mb och jag ville inte begränsa någonting. Ett kraftigt stativ hade jag också med mig, men även ett litet GoPro-kit med stativ, som kunde användas parallellt med fotandet.
Jag fick också med mig filmaren Johan Nyström som ett trevligt resesällskap, som sannolikt inte skulle bli helt uttråkad av allt som skulle fotas nonstop. Han tog givetvis med sig kameror och drönare m.m. Tillsammans hade vi en väldigt tung packning. Vi hade dessutom med oss tält och liggunderlag, vilket skulle komma att bli praktiskt i vårt fall. Utöver det packade vi stormkök, med mat för några dagar samt vatten. Börjar ni få en idé om vår packning? Vi var två st packåsnor kort och gott.
platser för fotografering
Innan vi flög till Island, så hade jag planerat önskvärda platser att fota. Det som var allra mest intressant inom kortast radie, gick att ringa in i hela sydvästra delen av Island. Vattenfallen, Thorsmörk, Gullfoss, Glymur, Skogafoss och Seljalandsfoss, samt några ”bonusar” som Reynisfjara (vulkanstrand och intressanta formationer på klippor. Här hittar vi också den populära Lunnefågeln). Vi gjorde också ett besök till Reykjadalur där man gärna badar i varma vattenkällor (inte lika befolkat som det populära Blue Lagoon). En ytterligare plats vi besökte var Holsa i Solheimasand där man kan se resterna av det amerikanska militärplanet DC3. Ni har säkert sett foton på detta plan. Om inte så är det bara att scrolla ner till galleriet.
Vårt första fotostop
Fotoäventyret började med det jag bekantat mig med tidigare, nämligen Gullfoss och dess närliggande attraktioner samt gejsern – Strokkur Geysir. Väl så långt så tog vi oss till en mer storslagen plats, nämligen Glymur som är Islands näst högsta vattenfall (198 meter fallhöjd). Platsen ligger vid änden av Hvalfjörðurär och är ett bergigt landskap. Vi hade fint väder men var tvungna att ta oss upp via flertalet leriga och branta stigar som kräver repräcken att dra sig upp via. Förutom att komma nära Glymur, så är hela platsen fantastisk. Ett av flera ”måsten” vid ett besök till Island.
Skogafoss & Seljalandsfoss
Under vår tid på Island så tältade vi för det mesta där vi kunde i naturen, eller på tältkamping för att kunna duscha exempelvis. Vid ett tillfälle checkade vi in några dagar vid Skogafoss, som blev utgångsläget för några utflykter. Vi hade hyrt en bil och åkte runt en hel del, för det fanns mycket att se förutom våra planerade platser att besöka. Seljalandsfoss stod på tur att fotas och väl på plats så var det inte riktigt vad jag förväntade mig, förutom vackert ändå. Ni har säkert sett foton från detta turistmål, där man kan gå runt bakom vattenfallet, som i en gång i berget. Att fota där var inte helt lätt för det var väldigt blött, men fick ändå en hel del foton från denna plats. Helst hade jag önskat foton härifrån vid solnedgång, men på Island får man nog vara glad om det inte öser ner regn.
”Gömda smultronplatsen”
Platsen runt Skogafoss är magisk alldeles runt kröken av de små hotell och byggnader som ligger precis intill vattenfallet. Vi fick en liten guidning av de något ”gömda platserna” i området av en ung svensk tjej, som jobbade där vi checkat in. Skogafoss är också ett måste vid ett besök till Island. Det är ett av Islands största vattenfall (60 m hög och 25 m bred) och ligger i älven Skogá i Suðurland. Om man går upp för trapporna till toppen av vattenfallet och följer stigen ca två timmar, så hittar ni väldigt många fantastiska vattenfall, stora som små. Fortsätter man längs spåret så kan man fortsätta att gå tills man kommer till Thorsmörk.
3 dagar vandring mellan Thorsmörk & Skogár
Dagen för vår planerade vandring genom Fimmvörðuháls, från Thorsmörk (Þórsmörk) till Skógar var kommen, och vi tog bussen som skulle leda oss till utgångsläget i Thorsmörk. Det här skulle bli den jobbiga riktningen av denna vandring, då den sägs vara mycket lättare från Skógar. Med varsin packning på ca 25 kg exklusive vatten och mat, så begav vi oss uppför. Första dagen bestod av att gå uppför i 11 timmar. Flås som i ett långdistanslopp var det, fast vi ”gick”, med packningen, förvisso på branta bergsväggar i ganska långa sträckor. ”Naturliga trappor” fanns det givetvis inte i denna bergiga miljö, så när vi gick uppför så fick man på vissa sträckor ta stegen där det var lämpligt – ofta stora ojämna kliv. Tungt och svettigt.
Terrängen
Några passager hade räcken eller rep att ta tag i för att inte ramla ner från bergsväggen. Med den packning vi hade så var vissa platser också lite extra spännande. Det var ojämnt, smalt och stenigt. Vid ett tillfälle var jag tvungen att lämna över packning till Johan för att gå över försiktigt. Om jag skulle trampa snett och tung packning får mig att tappa balansen, så hade jag inte kommit upp igen. Det var högt upp och väldigt brant. Vi tog tillfället att fota här och när vi väl får se fotografierna, så ser det löjligt ut. ”Jag hade ju kunnat hjula där, med packningen på he he.
Som att tälta på Mars
Första dagen bestämde vi oss att övernatta på bergets lava-topp. Solnedgången över bergen lyste upp vår plats så känslan blev som att bo på en annan planet – en röd planet, som Mars. Tältet vi hade var så litet att vi inte kunde ligga på rygg samtidigt! Begriper ni!? :p Det gick an att sova ändå, men vi sov inte särskilt länge så på morgonen fortsatte vi mot glaciär-området – fimmvorduhals. Innan vi kom dit så hade mitt vatten tagit slut. Vi behövde dricka ganska ofta med tanke på hur mycket vi svettades. Snön var sotig av lavan, men slutligen hör vi hör vatten forsar, utan att vi kan se så långt. Vi rusar i riktning mot ljudet och ser slutligen rinnande vatten. Vi fyller på det iskalla vattnet i de flaskor vi hade med oss och fortsätter sedan vandringen genom fimmvorduhals.
Dag 2-3, regn, regn och åter regn, samt ännu mer regn. Helvete vad regn och lite mer regn
När vi passerat glaciärområdet så blev terrängen avsevärt lättare, men istället fick vi uppleva regn som inte gav upp förrän vi var framme i Skógar, dvs 1,5 dagar senare. Regn var med i planeringen, så all teknisk utrustning var nedpackad i en ”dykarväska”. Kameran fick en ”regnkappa” och jag var klädd i gortex från topp till tå. Ändå räckte inte det för att hålla torrt. Till sist läcker det in någonstans och när vi väl hade vandrat ytterligare en dag ca, så var det dags att slå läger igen. Vi hittade en ok plats för att tälta, men allt var genomblött, inklusive sovsäck och kudde. Jag fick ”sova” blöt den natten, så för att försöka hålla värmen låg jag så stilla som möjligt på samma fläck. Det värsta var dock att jag under vistelsen på Island fått skov av psoriasis, på överkropp och armar. Det förvärrades under resan och jag hade ingenting att smörja mig med, vilket då blir ännu värre – man spricker upp. Eftersom vi svettades en hel del så kommer det därmed in salt i sprickorna/såren. På morgonen dag 3, så var jag inte särskilt klämkäck av mig :).
Vattenfallens väg.
Efter att vi packat ihop vår blöta packning dag 3, så fortsatte vi vandra i regnet som avtagit något. Fotostunder blev inte av lika frekvent som tidigare i och med regnet, och vi visste inte hur långt vi hade kvar till Skogar. Med facit i hand hade vi inte många timmar kvar på vår vandring, men på den ”korta vägen” fick vi se det ena vattenfallet finare än det andra. Många vattenfall var det också, där flertalet ändå var rejäla. Den sträckan borde döpas till ”Vattenfallen väg”. Vandra ca 1-2 timmar från Skogafoss mot Thorsmörk, så kommer ni se en hel del vacker natur med sagolika vattenfall.
En ”10 min promenad” på 35 min, till DC3:an, i Holsa, Solheimasand
Efter att vi kommit i torra kläder och vilat lite, så tog vi oss omkring lokalt i hyrbilen dagen därpå. Vi noterade oväntat i närheten att många hade parkerat vid en plats längs med vägen. Lite nyfikna blev vi och stannade till. Det visade sig vara en av alla turistattraktioner nere vid stranden i Solheimasand – det amerikanska militärplanet DC3. Vi såg ner mot stranden och tänkte att vi går väl dit på ca 10 min. Efter ca 10 min så var vi långt ifrån framme, men vi fortsatte att gå och ökade lite i takten. Till sist ca 35 minuter senare var vi framme, fullständigt lurade av det platta landskapet. Men väl framme, så kunde vi snart checka av denna oväntade bonus.
Reykjadalur – varma vattenkällor.
En av de platser på Island vi inte planerade ett besök till på förhand blev Reykjadalur, som bjöd på en minivandring till de varma vattenkällorna. Några av källorna var bubblande heta med varningsskyltar, om att hålla säkerhet. Längs vägen så stötte vi på en korp, som betedde sig anmärkningsvärt. Inte särskilt skygg så det var tämligen lätt att komma nära för att knäppa några bilder. Det visade sig att korpen bara hade ett öga.
Reynisfjara och Lunnefåglar.
Ytterligare platser som inte var planerade, men kul att ”snubbla över” var Reynisfjara. Där hittar vi vulkanstränder, intressanta formationer på klippor samt Lunnefågel. Vid vulkanstranden så klättrade jag upp på en ganska brant sluttning på en bergsvägg. Anledningen var för att fota måsar som seglade över området just där jag var. De undrade nog vad jag höll på med så de flög över mig ett antal gånger för att glo lite närmare. Lunnefåglar fanns det massor av men inte lika lätt att komma nära. Det var nu jag skulle ha det där 600mm teleobjektivet som jag inte har.
Tillbaks i omvänd ordning
Jag och Johan var på plats ca 10 dagar, och tiden går fort när så mycket ska hinnas med önskvärt. Vi var där på semestern, och den sommaren gick jag nog mer än vad jag någonsin gjort. På kuppen tappade jag 10 kg. Island är en väldigt speciell plats av många anledningar och värt ett besök av lika många anledningar. Det finns oerhört mycket att se av spektakulär unik natur. Tveklöst jobbigast, med packningen ska säga, var vandringen från Thorsmörk till Skogar. Men det var också de dagarna som satte nivå på äventyret. Rekommenderas absolut!
Jag ser fram emot fler resor till Island, inte minst för ett besök till Dimmu borgir, som jag ville se. Repetition av det mesta går lika bra igen, och igen :). Tack till Edda och Páll som lät oss gästa två nätter till och från Island.
Se fler liknande sidor via länkarna nedan
Några länkar från menyn:
Målningar
Oljemåleri är den nisch inom målerikonsten som fångat min fullständiga närvaro sedan många år tillbaka. Det mesta är förstås kul men oljemåleriet känns fortfarande obegränsat. Min utvecklade konststil har formats genom disciplin och passion och lär så fortsätta tills mina dagar är räknade – min nästa målning är lika kul att påbörja varje gång! När jag fotat någon av mina målningar så kommer de hamna här
Garip
Konst & Passion, Måleri & Fotografering – det summerar mest vad Garip Jensen handlar om. Via denna sida kan ni läsa lite mer om måleri- och fotokonsten, samt när jag skapar en målning på ca 500 kvm. Ni kan också läsa om mina 13 år i karate-landslaget, med videoklipp från karatetävlingar världen över. En lista med ett urval meriter finns också att skåda.